Червоноградське міське управління юстиції

Статистика



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу



Головна » 2012 » Червень » 1 » Інформаційний лист щодо застосування положень чинного законодавства при посвідченні довіреностей, прирівнюваних до нотаріально посвідчених
09:11
Інформаційний лист щодо застосування положень чинного законодавства при посвідченні довіреностей, прирівнюваних до нотаріально посвідчених
У зв’язку із надходженням звернень від органів місцевого самоврядування щодо порядку виконання посадовими особами органів місцевого самоврядування положень статей 245 Цивільного кодексу України та 40 Закону України «Про нотаріат», в частині посвідчення довіреностей, прирівнюваних до нотаріально посвідчених, на виконання доручення Міністерства юстиції України № 13.1-32/225 від 03.05.2012, Червоноградське міське управління юстиції доводить до Вашого відома наступну інформацію.

У відповідності до статті 245 Цивільного кодексу України, довіреність особи, яка проживає у населеному пункті, де немає нотаріусів, може бути посвідчена уповноваженою на це посадовою особою органу місцевого самоврядування, крім довіреностей на право розпорядження нерухомим майном, довіреностей на управління і розпорядження корпоративними правами та довіреностей на користування і розпорядження транспортними засобами.

Статтею 40 Закону України «Про нотаріат» (надалі – Закон) визначено перелік посадових та службових осіб, які мають право посвідчувати заповіти (крім секретних) і довіреності, прирівнювані до нотаріально посвідчених.

Зокрема, згідно даної статті Закону до нотаріально посвідчених довіреностей прирівнюються: довіреності осіб, які проживають у населених пунктах, де немає нотаріусів, посвідчені уповноваженою на це посадовою особою органу місцевого самоврядування, крім довіреностей на право розпорядження нерухомим майном, довіреності на управління і розпорядження корпоративними правами та довіреностей на користування та розпорядження транспортними засобами. Посвідчення заповітів і довіреностей посадовими особами, зазначеними в цій статті, проводиться з дотриманням вимог Закону та інших нормативно – правових актів.

Відповідно до ст. 40 Закону, постановою Кабінету Міністрів України від 15.06.1994 № 419, затверджено Порядок посвідчення заповітів і доручень, прирівнюваних до нотаріально посвідчених.

Пунктом 9 Порядку посвідчення заповітів і доручень, прирівнюваних до нотаріально посвідчених передбачено, що для посвідчення заповіту і довіреності посадовими, службовими особами на відповідних документах вчиняються посвідчувальні написи за формами, затвердженими Мін'юстом.

З метою реалізації вимог ст. 245 і 1252 Цивільного кодексу України, ст. 40 Закону та відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 06.07.2006 № 940 «Про внесення змін до порядку посвідчення заповітів і доручень, прирівнюваних до нотаріально посвідчених», наказом Міністерства юстиції України від 31.10.2006 № 83/5, наказом Міністерства юстиції України від 31.10.2006 № 83/5, затверджено форми реєстру для реєстрації заповітів і довіреностей, що прирівнюються до нотаріально посвідчених, посвідчувальних написів на них та зразків цих документів.

Зокрема, додатками №№ 4, 5 до вищевказаного наказу визначено форми посвідчувальних написів на довіреності, виданій фізичною особою та довіреності, виданій фізичною особою, яка не може підписатися особисто внаслідок фізичної вади або хвороби.

Враховуючи вищенаведене повідомляємо, що уповноважені посадові особи органів місцевого самоврядування населених пунктів, де немає нотаріусів, можуть посвідчувати довіреності, прирівнювані до нотаріально посвідчених, на отримання грошових вкладів в банківських установах.

Одночасно наголошуємо, що відповідно до статті 7 Закону України «Про нотаріат», нотаріуси або посадові особи, які вчиняють нотаріальні дії, у своїй діяльності керуються законами України, постановами Верховної Ради України, указами і розпорядженнями Президента України, постановами і розпорядженнями Кабінету Міністрів України, а на території Республіки Крим, крім того, законодавством Республіки Крим, наказами Міністра юстиції України, нормативними актами обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій.
Переглядів: 1368 | Додав: Tatyana | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Начальник управління

Павло Робертович Деміховський