Червоноградське міське управління юстиції

Статистика



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу



Головна » 2015 » Червень » 22 » Актуальні питання державної реєстрації права оренди земель сільськогосподарського призначення
13:04
Актуальні питання державної реєстрації права оренди земель сільськогосподарського призначення

         12 лютого 2014 року набрала чинності Постанова Кабінету Міністрів України №868 від 17.10.2013 року, якою затверджено Порядок державної реєстрації права на нерухоме майно та їх обтяжень.

            Зокрема, змінено порядок державної реєстрації іншого речового права, такого як оренда земельної ділянки сільськогосподарського призначення, право власності на яку зареєстровано до 01.01.2014 (тобто у власника земельної ділянки є Державний акт на право власності) та не зареєстровано у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

           При цьому, державна реєстрація права оренди земельної ділянки проводиться на підставі заяви, до якої додаються договір оренди земельної ділянки (зі всіма додатками), документ, що підтверджує внесення плати за надання витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (120 грн.) та документ про сплату державного мита (51 грн.).

           Так, державна реєстрація договорів оренди землі проводиться у спеціальному розділі Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

            Для проведення відповідної реєстрації заявник, одним із документів, подає договір оренди землі (у 3-х примірниках), зразковий примірник якого затверджений постановою КМУ від 03.03.2004 №220 (із змінами та доповненнями), враховуючи при укладанні договору істотні умови, перелічені в ч.1 ст.15 Закону України «Про оренду землі».

           Відповідно до ч.2 ст.15 вищевказаного Закону невід’ємною частиною договору оренди землі є:

-         план або схема земельної ділянки, яка передається в оренду;

-         кадастровий план земельної ділянки з відображенням обмежень

(обтяжень) у її використанні та встановлених земельних сервітутів (на сьогоднішній день така інформація міститься у Витязі з Державного земельного кадастру про земельну ділянку, який видає відділ Держземагентства);

-         акт визначення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості);

-         акт приймання – передачі об’єкта оренди;

-         проект відведення земельної ділянки у випадках, передбачених законом.

      Заявником при реєстрації договору оренди є сторона правочину, за якою виникло право оренди (це орендар) або уповноважена ним особа.

       Крім визначених вище документів заявник подає:

-         документ, що посвідчує особу заявника (оригінал пред’являється, його копія

подається);

-         для фізичної особи – оригінал та копія паспорта, ідентифікаційного коду (у разі подання  документів уповноваженою особою – оригінал та копія довіреності, оригінал та копія паспорта, ідентифікаційного коду цієї особи);

-         для юридичної особи – оригінал та копія паспорта, ідентифікаційного коду представника; документ, що підтверджує його повноваження (це може бути – статут, протокол або довіреність, посвідчена в установленому порядку).        

        Даний перелік документів подається до кожного договору окремо.

      Також наголошуємо на правильності підписання договорів сторонами (наприклад, якщо договір складається більш ніж з одного аркушу, то підписи сторін повинні бути на кожному аркуші договору).

 

Переглядів: 358 | Додав: Юлія | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Начальник управління

Павло Робертович Деміховський