Червоноградське міське управління юстиції

Статистика



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу



Головна » 2015 » Травень » 6 » Актуальне питання...
07:30
Актуальне питання...

Чи спроститься ведення бізнесу в Україні?

Новий закон про дерегуляцію, який узгоджується зі стандартами ЄС, покликаний значно полегшити життя підприємцям та пересічним громадянам

Нещодавно Верховна Рада таки спромоглася ухвалити важливий та довгоочікуваний Закон №1580 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення умов ведення бізнесу (дерегуляції)».

Новим документом обумовлено спрощення ведення бізнесу шляхом скасування 16 свідоцтв, сертифікатів, висновків та інших засобів державного регулювання. Як вважають фахівці Міністерства економічного розвитку і торгівлі, у законі всі положення гармонізовані з вимогами ЄС, зменшено адміністративне навантаження на підприємства та знижено корупційні ризики у процедурах, які існують. Цей документ стосується і пересічних українців.

Що запропоновано нового?

Головним нововведенням запропонованої моделі дерегуляції в Україні є обов’язок влади доводити бізнесу необхідність збереження регулюючих держорганів і регуляторних вимог у конкретних сферах госпдіяльності. Протягом року державні органи, наділені контрольними функціями, повинні довести, що їхня діяльність приносить користь економіці і суспільству.

Що містять три етапи дерегуляції?

Усунення найодіозніших бар’єрів на законодавчому рівні; вилучення з «регуляторки» надлишкових госрегулятрів разом з їх нормами і збереження необхідних механізмів контролю; позбавлення держорганів права висувати нові регуляторні вимоги у спробах відшкодувати втрачені бюрократичні зачіпки, що гальмують розвиток бізнесу.

Перший етап. Оперативне усунення на 800 проблемних для бізнесу сфер контролю. У них виділені 200 норм, скасування яких дасть ефект для економіки і ці акти порівняно легко відкоригувати в правовій базі, без створення нових законів у відповідних сферах.

Другий етап. Створення закону, відповідно до якого почне діяти механізм дерегуляторної «гільйотини» на нормативно-правовому рівні. Суть процесу полягає в тому, що державні органи, наділені контрольними функціями, за один рік повинні довести, що їхня діяльність приносить користь економіці і суспільству. В іншому випадку ці держоргани або їх окремі контрольні функції будуть ліквідовані.

Третій етап. Створення охоронного механізму, який запобігатиме створення держорганами нових регуляторних актів. Забезпечувати його ефективність повинна Державна регуляторна служба (ДРС). Тут багато залежить від повноважень її представників на місцях і допомоги місцевого бізнесу в боротьбі з регіональною «регуляторкою».

Переглядів: 472 | Додав: Юлія | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Начальник управління

Павло Робертович Деміховський