Червоноградське міське управління юстиції

Статистика



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу



Головна » 2012 » Жовтень » 7 » 04 жовтня 2012 року проведено лекцію з випускниками Червоноградської Гімназії
18:39
04 жовтня 2012 року проведено лекцію з випускниками Червоноградської Гімназії
Лекція була проведена  в приміщенні Червоноградської міської бібліотечної системи головним спеціалістом Червоноградського міського управління юстиції - Крук Юлією Степанівною на тему: "Доцільність професії юриста".

Зміст лекції:

Характеристика професії:
Професія юриста по праву вважається однією з найдревніших і найшановніших. Принципи, які сьогодні лежать в основі права будь-якої демократичної країни, знаходили своє віддзеркалення навіть у старогрецькій міфології: богині закону Евномія і помсти - Немезіс вершили суд над тими, хто посмів робити замах на засади громадського порядку. Сьогодні - це прямий обов'язок юристів різних спеціальностей. Адвокати і юрисконсульти, прокурори і нотаріуси, судді і слідчі забезпечують виконання законів і підзаконних актів, а також гарантують невідворотність покарання в разі їх недотримання.
Історія професії:
Першими професійними юристами були члени Колегії понтифіків у Древньому Римі.
(Понти́фік (від лат. pontifex —«будівельник мостів») — титул голови Римської католицької церкви.)Саме вони заклали основи правового регулювання суспільного життя, створили обширну базу прецедентів. (Прецеде́нт (від лат. praecedens — той, що передує) — випадок або подія, що мала місце в минулому та є прикладом або підставою для аналогічних дій у сьогоденні.) Лише декілька століть опісля юриспруденція сформувалася як наука. (Юриспруденція, юридична наука— комплексна суспільна наука, система знань про об'єктивні закономірності (необхідності) і випадковості виникнення, розвитку і функціонування права і держави в їхній структурній єдності, їхнє місце і роль у суспільному житті. Особливо значимою віхою в її становленні вважається видання першого підручника з правознавства - «Інституції» Гая. (Гай (* приб. 107/109 — 180) — відомий давньоримський правник)
Уявити собі сучасне життя без величезної армії юристів просто неможливо. Саме вони допомагають нам розібратися в тонкощах правових процедур.

Унікальність професії:
Професія юриста - це, перш за все, величезний рівень відповідальності. У руках фахівця іноді долі людей, підприємств і навіть держав. І, не дивлячись на те, що з кожним роком число абітурієнтів, що бажають здобути цю професію, стає все більше, кваліфікованих і умілих співробітників з них виходить не так-то багато.
Плюси  професії:
У професії юриста немало позитивних моментів. В першу чергу, це, звичайно, можливість «перетворити світ», зробити його кращим, безпечнішим. Багатьом фахівцям це приносить моральне задоволення.

Однак є ще й ризики професії, а саме: слід пам'ятати, що боротьба за справу не завжди завершується перемогою. Більш того, кожен юрист перебуває під контролем вищих інстанцій, громадських організацій, журналістів. І кожна помилка може коштувати дуже дорого.
Шляхи здобуття професії:
Отримати професію юриста сьогодні зовсім не складно. Головне - мати до цього справжнє покликання і бути готовим до довготривалої та наполегливої праці. На сьогодні у багатьох ВУЗах є юридична спеціальність.
В Україні мода на професію юриста прийшла трохи більше десяти років тому, і в короткий термін вона завоювала скажену популярність. Тисячі молодих людей штурмували пороги юридичних факультетів в надії надалі мати стабільний високий дохід і престижну роботу. Минув час і тепер можна вже з більшою упевненістю констатувати обґрунтованість подібних надій.
Професіонали в юридичній сфері затребувані в різних напрямах бізнесу. Прийнявши рішення присвятити себе юриспруденції, постарайтеся відповісти на одне важливе запитання: юристом в якій сфері ви хочете стати? Можливо, ви здивуєтеся, але є безліч спеціальностей, які можуть зробити одного знавця закону абсолютно несхожим на іншого. Одними з найпоширеніших вважаються податкові юристи, корпоративні, банківські, юристи із захисту інтелектуальної власності, які спеціалізуються на нерухомості та інші. Більше того, кваліфіковані юридичні кадри потрібні в крупних страхових компаніях, ріелторських фірмах, консалтингу, спеціалізованих правових ЗМІ тощо.
(Конса́лтинг (англ. consulting — консультування) — діяльність спеціалізованих компаній із надання інтелектуальних послуг виробникам, продавцям, покупцям (поради і рекомендації) з різноманітних питань виробничої діяльності, фінансів, зовнішньоекономічної діяльності, створення та реєстрації фірм, дослідження і прогнозування ринків товарів і послуг, розробки бізнес-проектів, маркетингових програм, інноваційної діяльності, пошуку шляхів виходу з кризових ситуацій, підготовки статутних документів у разі створення нових підприємств і організацій)
Як я вже говорила, назвати себе юристами можуть люди, що володіють абсолютно різними професіями: це і слідчі, і прокурори, і помічники прокурорів, і адвокати, і співробітники юстиції і міліції, судді .            Зрозуміло, навчальні програми вузів для перерахованих професійних груп значно відрізняються. Для одних, окрім загальних юридичних знань, важливі предмети, що стосуються того напряму, в якому вони планують працювати. Інші повинні до дрібниць знатися на правових і правозахисних питаннях, а ось, наприклад, іноземну мову їм знати не обов'язково.
Варто відзначити, що, здобувши освіту у вузі чисто юридичної спрямованості і не бажаючи робити кар'єру в правоохоронних органах (адвокатура, міліція, нотаріат), вам доведеться докласти масу зусиль для того, щоб влаштуватися на роботу в іншій сфері. Ви будете вимушені шукати можливість здобути додаткову освіту і набиратися досвіду, на що буде потрібно час і гроші. Вивчаючи, окрім юридичних і інші предмети, ви зможете знайти собі застосування не лише в правовій, але і в господарській сфері. На який би вид діяльності ви не звертали увагу,
якщо Ви вирішили, що Ви прагнете стати юристом , то вам як майбутньому юристові потрібно мати знання, що стосуються усіх областей права. Згідно з професійним довідником про зміст праці юриста список обов'язкових дисциплін включає наступні: тлумачення і застосування законів, забезпечення законності в діяльності державних органів, підприємств, установ, посадових осіб і громадян, розслідування і встановлення фактів правопорушень, визначення міри відповідальності і покарання винних, надання населенню юридичної допомоги.
Щоб повністю відповідати професійному рівню, юрист повинен знати Конституцію України (а часто і закони інших країн), а ще чинне законодавство, цивільне, трудове, кримінальне, фінансове і адміністративне право, а також методи криміналістики, психологію, логіку, основи економіки, організації праці, виробництва і управління. Відзначимо, що все перелічене стосується лише основних базових знань.
Окрім навчання, головне, на що слід звернути увагу - вміння спілкуватися з людьми! Саме робота з людьми в роботі юриста є основним обов'язком. Професія юриста відкриє перед вами ті сторони людського буття, які невідомі іншим.
Якщо від дій лікаря залежить в багатьох випадках життя людини, то від дій юриста, а в деяких випадках - лише від його слів, залежить доля людини.Не секрет, що більшість співгромадян схильна сприймати юриста як доктора, в якого завжди знайдуться ліки від проблем, які їх турбують. І пам'ятаєте, краще мати глибокі знання з однієї спеціалізації, аніж поверхневі з інших. Для того, щоб стати класним юристом, недостатньо здобути освіту. Необхідний досвід, який напрацьовується роками. Що більше у вас практики, то дорожче ви вартуєте як спеціаліст.

Дякую Вам за увагу, чи є тут діти, які прагнуть стати юристами? Я думаю що Ми Вам трішки Вам допомогли та підказали у вирішенні Вашого подальшого вибору професії!


Переглядів: 695 | Додав: Юлія | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Начальник управління

Павло Робертович Деміховський